Rosanne van Klaveren:

Wandelkunst

Introductie

In het kader van het kunstproject ‘Het Wandellogboek’ verdiept Rosanne van Klaveren zich tijdens een meerdaagse wandeling over het Elfbergenpad in de essentie van het wandelen. Zij wil proberen om tijdens deze solitaire wandeltocht los te raken van de dagelijkse beslommeringen om met een zo leeg mogelijk hoofd het pad te ervaren. Rosanne heeft tijdens drie lange wandeltochten op Groenland gemerkt hoe natuur en natuurbeleving kan bijdragen aan een ?beleving vanuit het zijn?. Zij is erg nieuwsgierig in hoeverre dergelijke ervaringen ook in het Nederlandse landschap haalbaar zijn.

De Veluwe versus Groenland

De meeste verschillen in het Veluwse en het Groenlandse landschap worden veroorzaakt door de tijd. De Veluwe is grotendeels gevormd in het Salien, de voorlaatste ijstijd. Gletsjers duwden zand en grind met zich mee en smeltwater stroomde zich een weg door de vallei. Waarschijnlijk lijkt de Veluwe van toen wel wat op het Groenland van nu. Door toekomstige klimaatsveranderingen kan het hier opnieuw zo’n landschap worden. Daar staat tegenover, dat het in vroegere tijden op Groenland een stuk groener was dan nu. Als de gletsjers in hun huidige tempo blijven smelten, zal het daar opnieuw meer op de Veluwe gaan lijken.

Het zijn niet alleen de landschappen die door het verloop van de tijd veranderen. Ook onze kijk op het landschap en onze beleving van het wandelen is aan verandering onderhevig. Rosanne van Klaveren wil haar wandeling op het Elfbergenpad zo onbevangen mogelijk beleven en verslag geven van alle gedachten en associaties die het huidige landschap bij haar teweeg brengt. Daarbij brengt zij twee aspecten in kaart die het wandelen waar ook ter wereld een extra dimensie geven: de zorgvuldig geselecteerde bagage die ze met zich meedraagt en een aantal essentiële survivaltips voor het betreffende gebied.

Rosanne van Klaveren heeft een aparte website gemaakt voor dit project:
http://www.wandelkunst.nl