Wandelgeesten

Een ochtend- en middagwandeling in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

Er is door Stg.Wolf een speciale wandelroute uitgezet van ± 2 × 5 km door de prachtige omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. De route voert daarbij langs een selectie van kunstwerken en architectuur. Door eigentijdse kunstenaars is een extra dimensie toegevoegd aan datgene wat zich bij deze wandelroute voordoet.

In navolging van de kunstenaarsbijlagen bij de wandelgids van het Elfbergenpad op de Zuid-Veluwe (Stg. Wolf 2006), bestaat de wandelgids Wandelgeesten uit een aantal bijzondere bijdragen. Schrijver/columnist Martin Bril en geluidskunstenaar Nathalie Bruys geven een neerslag van hun mijmeringen en bevindingen in een wandellogboek, collages, foto’s en een geluidswerk. Beeldend kunstenaars Æ Kliest en Marry Overtoom geven hun bespiegelingen op de uitgestippelde route weer in de vorm van foto’s, tekst en digitale tekeningen.

Het accent in het eerste deel ligt op de natuur en de wandelervaring waarbij de afstand tussen de kunstwerken groter is, in het tweede deel is er meer beeldende kunst te zien en zijn de afstanden kleiner.

Deel 1 bestaat uit een wandeling vanuit het centrum langs o.a. de landschappentuin richting ‘Divided Oaks’ van David Nash. Vervolgens gaat men via de Bunt, ‘Dennenwal’ van Sjoerd Buisman en de observatiehut ‘Millelamel’ van Mario Maas weer terug naar het centrum.
Deel 2 van de route start wederom vanuit het centrum en loopt via de Franse Berg langs het Grote Museum, ‘Three Upright Motives’ van Henry Moore naar de President Steynbank van Henry van de Velde. Vandaaruit vervolgt men de weg naar naar de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, om langs het werk ‘Ohne Titel’ van Ulrich Rückriem te lopen richting het centrum en eindpunt van deze wandelroute.

In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum vormen de 10 ‘beginpunten’ van Stanley Brouwn de leidraad van de wandeling. Daarbij loopt men tevens langs een groot aantal andere kunstwerken die zich bij dit deel van de route bevinden.

Wandelgeesten is een project van Stg.Wolf (-heze) en tot standgekomen in opdracht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Het Kröller-Müller museum en het CBKGelderland. Het is een vervolgproject in het kader van de Kunst van het Wandelen, en op de uitgave van vijf gidsen met bijdragen van 10 kunstenaars voor de wandelroute het Elfbergenpad op de Zuid-Veluwe. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Internationale Triënnale Apeldoorn, de gemeente Ede, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Het Kröller-Müller museum.